وی افزود: عسل طبیعی چیزی جز شهد گل نیست به همین خاطر مردم عسل با موم استفاده نکنند زیرا موم مرکز تجمع سموم و آفت کشهایی که در آن رسوخ میکند.
رئیسی در خصوص واردات و صادرات خاطر نشان کرد: خوشبختانه واردات عسل نداریم اما در زمینه صادرات سال گذشته 5 هزار تن عسل به کشورهای حوزه خلیج فارس و ترکیه صادر شده که ارزآوری خوبی برای کشور داشته است.
وی در ادامه بیان کرد: از مهمترین چالش صنعت زنبورداری نداشتن ردیف بودجه برای زنبورداران و وجود شبه عسل در بازار به سبب حذف استانداردهای اجباری و تغییر آن به تشویقی است و مسئله مهمتر بیمه نبودن بیشتر زنبورداران است که ازسویی توجه به صنعت زنبورعسل به عنوان صنعت سبز گردافشانی که عامل افزایش بهرهوری و واجبات تولید محصولات کشاورزی و زارعی ضعیف بوده که این مسئله مشکلات و چالشهایی را برای زنبورداران به همراه داشته است.
رئیس اتحادیه در پایان تصریح کرد:مهمترین محاسن صنعت زنبورداری گرد افشانی است که در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته امتیاز خاصی نظیر یارانه برای زنبورداران در نظر میگیرند زیرا گرد افشانی مسبب از بین نرفتن گونههای گیاهی نایاب، حفظ اکوسیستمها و افزایش بهرهوری میشود.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
وی افزود: تاکنون دولت سرمایهگذاری در تولید عسل نداشته اما از سویی انتظار داریم که زنبورداران را مورد حمایت خود قرار دهند تا زنبورداران برای مبارزه بیماری زنبورستانها مجبور به استفاده داروهای قاچاق و وارداتی تاریخ گذشته نباشند.
مدیرعامل اتحادیه تصریح کرد: در واقع عسل خارج از سیستم زنبورداری تولید و بستهبندی شده به گونهای که باید یک مسئول از سازمان دامپزشکی و مسئول سازمان غذایی بر این موضوع نظارت داشته باشد در حالی که این امر بر خلاف اصول اقتصاد مقاومتی است زیرا تسهیل قوانین و مقررات یکی از مهمترین اصول این اقتصاد است.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی گفت: ارتباط مستقیم و تنگاتنگ بین تولیدکنندگان عسل و فرآورده های آن با دامپزشکی استان از مهمترین هدف های برگزاری این جلسه است.
«دکتر رشتی باف» افزود: ارتقاء کمی، کیفی و بهداشتی عسل و محصولات آن، فراهم سازی زمینه مساعد برای صادرات درون مرزی و برون مرزی این فرآورده دامی، حذف افراد سود جو از بازار تولید و ممانعت از تولید عسل تقلبی و غیر بهداشتی را از دیگر اهداف برگزاری این هم اندیشی بر شمرد.
کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور، زنبور عسل، کرم ابریشم با بیان اینکه براساس تحقیقات بیش از 90 درصد گرده افشانی گیاهان توسط زنبور عسل انجام می شود؛ خاطر نشان کرد: 1900 زنبوردار با 201 هزار کلنی در سطح استان فعال هستند. که تمرکز بیشتر این کلنی ها در شهرستان های چناران، مشهد، نیشابور و قوچان می باشد.
دکتر محمدرضا شریعتی با بیان اینکه پایش بیماری های زنبور عسل به صورت مستمر انجام می گیرد و در سامانه GIS ثبت می شود، اظهار داشت: با نمونه برداری های انجام شده از زنبورستان ها در سال جاری، شاهد دو بیماری واروا و نوزما در شهرستان های مشهد، چناران، تربت حیدریه و قوچان بوده ایم.
وی با اشاره به اینکه حمل و کوچ زنبور عسل و جابجایی و صادرات عسل فقط در صورت صدور گواهی بهداشتی توسط اداره کل دامپزشکی امکان پذیر است؛ گفت:بسیاری از بیماری های زنبورستان ها وابسته به بحث مدیریتی، رعایت نکات بهداشتی و ضدعفونی کندوها می باشد.
دکتر شریعتی استفاده فوماژلین را توسط زنبورداران ممنوع و سرکه سیب را جایگزین مناسبی برای آن عنوان کرد و افزود: جشنواره عسل، آبان ماه سال جاری در مکان پارک کوهسنگی برای نخستین بار در استان برگزار خواهد شد.
جمشیدعلیزاده، مدیرعامل اتحادیه شرکت تعاونی زنبورداران استان تصریح کرد: وجود عسل تقلبی، داروهای چینی تقلبی،نبود متولی مناسب جهت نظارت بر مراکز توزیع عسل و فروشگاه های تولید عسل، وجود لیبل های تقلبی و نبود مراکز عرضه مشخص را از جمله مواردی عنوان کرد که موجب کاهش انگیزه و رغبت تولیدکنندگان برای تولید و عرضه کالاهای خود به صورت مستقیم شده است.
مسئول اتحادیه زنبورداران مشهد با اشاره به داروهای تقلبی چینی در بازار افزود: داروهای چینی از کردستان عراق به کردستان ایران و بازارهای داخلی به صورت قاچاق وارد می شود که دارای تاثیرات دارویی کاذب هستند و این داروها موجب خسارت به خیلی از زنبورستان ها شده است.
مهندس علی پور به نمایندگی از زنبورداران خواستار صدور شناسه نظارت برای تولیدات عسل زیر نظر اداره کل دامپزشکی استان شد و خاطر نشان کرد: نمایشگاه بین المللی خصوصی است و غرفه ها زیر نظر آن می باشد لذا زنبورداران تمایل به حضور فعال دامپزشکی در نمایشگاه های عرضه محصولات خود هستند.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
وی با اشاره به اینکه ۷۴هزار زنبوردار در کشور با ۶میلیون و۹۰۰هزار کلونی زنبورعسل در حال فعالیت است، گفت: از این تعداد کلونی ۳۰۰هزار آن بومی هستند.
رییسی افزود: طبق تحقیقات سازمان فائو که ۲۵ سال پیش انجامشده است، استان گلستان توانایی تأمین خوراک ۲۰۰ میلیون انسان را دارد و باید از این ظرفیت بزرگ استفاده بهینه کرد.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران کشور با اشاره به رتبه پانزدهم استان گلستان در تولید عسل کشور تصریح کرد: گلستان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان دانههای روغنی است.
وی ادامه داد: مسئولین این استان باید از وزارت جهاد کشاورزی بخواهند که چون تغییر کشت از گندم به سمت دانههای روغنی میرود وگرده افشانی ۷۰درصد بیشتر می شود کمکهای بیشتری به زنبورداران شود.
رییسی اظهار کرد: در این شرایط زنبورداران گلستانی وقتی پای کندوی عسل میروند با یک قاب برنمیگردند. مدیرعامل اتحادیه زنبورداران کشور در پایان خواستار حفاظت و توسعه زنبورعسل شد و گفت : نظارت بر تولید و کیفیتبخشی به تولید به همراه بازاریابی میتواند عامل موفقیت و ارتقا زنبورداران گلستانی شود.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
فلاح افزود:این جشنواره که 20 غرفه برای ارائه عسل طبیعی، گل و گیاه و عرقیات دارد تا هفدهم شهریور برای بازدید علاقه مندان ادامه دارد.
وی تصریح کرد:عرضه مستقیم انواع عسل طبیعی،معرفی و عرضه های سایر محصولات و فرآورده های زنبور عسل ، ترویج فرهنگ سلامت غذایی و ترویج فرهنگ اشتغال و کارآفرینی از اهداف برپایی این جشنواره است.
دبیر این جشنواره گفت: زنبورعسل سبب افزایش تولید محصولات کشاورزی ، باغی و تولید علوفه در کشتزارها و مراتع و افزایش پوشش در عرصه های جنگلی می شود.
فلاح با اشاره به اینکه بر اساس آمارهای رسمی،مازندران به لحاظ تعداد زنبور رتبه چهارم،تعداد کندو رتبه پنجم و میزان تولید عسل رتبه ششم کشور را دارد.افزود:مازندران پنج هزارو 200 زنبورستان دارد که سالانه چهار هزار تن عسل در آنها تولید می شود.
به گفته وی بابلسر علاوه بر داشتن 55 زنبورستان با هفت هزار و 465 کلنی زنبور و سالانه بیش از 90 تن عسل به خاطر وجود مرکز آموزش کشاورزی شهید حسن پور در آن از سال 75 به عنوان پایلوت ملی مرکز زنبور عسل در کشور شناخته می شود .
دبیر این جشنواره گفت: وجود مزارع کلزا و باغ های مرکبات، جنگل های میان بند و مراتع ییلاقی در مازندران سبب شده است تا زمینه بسیار مناسبی برای پرورش زنبور عسل فراهم شود، به طوری زنبوداران می توانند در مراحل مختلف زمانی و مکانی از گل و گیاه موجود در سطح استان برای تولید عسل استفاده کنند.
به گفته فلاح این مرکز تحقیقاتی از تجهیزات و امکانات آزمایشگاهی بالایی نسبت به مراکز دیگر کشور برخورد است و اولین دانشجویان دوره های کاردانی و کارشناسی پرورش زنبور عسل در کشور نیز از این مرکز فارغ التحصیل شدند و بیش از 70 درصد آنان هم اکنون به پرورش زنبور عسل و زنبورداری اشتغال دارند
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
روزنامه شهروند در ادامه نوشت: در این شرایط سودجویان با هدف به دست آوردن بالاترین سود ممکن از تجارت کثیف خود دست به تقلبهایی میزنند که این روزها نگرانیهای جدی برای سلامتی مردم را به دنبال داشته است. تولید ١٠ تن آبلیمو از تنها ٤ لیتر اسید سولفور و گوگرد به تنهایی سود کلان بازیگران این تجارت غیراخلاقی را فاش میکند. کافی است بدانید در شرایطی که متوسط برداشت عسل طبیعی از یک کندو تنها ٣ تا ١٤ کیلوگرم است، متقلبان از یک کندو با استفاده از شکر ٨٠ کیلوگرم عسل برداشت میکنند و دسته دیگری عسلهایی به بازار روانه میکنند که از قند مصنوعی و بدون دخالت زنبور ساخته شده است. در بازار روغن زیتون نیز برخی تجار در بستهبندیهای شیک، کالایی با عنوان روغن زیتون خارجی به مشتریان عرضه میکنند که درواقع یک نوع روغن خطرناک صنعتی و ارزانقیمت است که برای ساخت کرم و پمادها مورد استفاده قرار میگیرد و مصرف خوراکی آن در تمام کشورها منع شده است و متقلبان داخلی نیز بدون میوه زیتون و با استفاده از پارافین و روغن مایع و اسانس شیمیایی زیتون، اقدام به تولید روغن زیتون تقلبی میکنند.
نکته غمانگیز ماجرا این است که به گواهی مسئولان سازمان استاندارد نام برخی برندهای سرشناس مواد غذایی کشور در لیست متقلبان بزرگ دیده میشود و همین اواخر یکی از همین برندهای سرشناس به جریمه مالی ٩٠٠میلیون تومانی محکوم شده است.
اما حلقه مفقوده این بازار، نظارتهای قانونی است که اجرا نمیشود. براساس قوانین موجود ناظران آزمایشگاهی کارخانههای تولیدی نباید در استخدام مالی کارفرما باشند و باید حقوق خود را از نهادی مستقل دریافت کنند. ولی این قانون سالهاست که در ایران رعایت نمیشود و دربسیاری از موارد کارکنان و متخصصین آزمایشگاههای کنترل کیفی کارخانجات حقوق خود را از کارخانهدار دریافت میکنند و همین موضوع موجب میشود که کیفیت فدای ارتباط مالی کارفرما و ناظران شود. در این گزارش بهطور مفصل به سه کالای بازار مواد غذایی پرداختهایم که در صدر تقلبهای بزرگ و عمده قرار دارند.
اسیدی که خاک را نابود میکند!
آبلیمو یکی از بزرگترین تقلبات بازار مواد غذایی ایران را تشکیل میدهد. بنا به ادعای «محمد میررضوی» دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران و عضو کانون انجمنهای صنفی مواد غذایی ٩٩درصد آبلیموهای موجود در بازار کشور تقلبی هستند و متقلبان از این بازار سود هنگفتی به جیب میزنند. او در گفتوگو با ایسنا اعلام کرده که برای تشخیص این سود کلان کافی است که بدانید تنها با ٤ لیتر اسید سولفور و گوگرد، میتوان بدون استفاده از لیمو ١٠ تن آبلیموی تقلبی تهیه کرد.
نکته غمانگیز بازار آبلیمو این است که حتی برخی برندهای بزرگ و سرشناس بازار ایران نیز از این سود هنگفت چشمپوشی نکرده و بارها در گزارشهای سازمان استاندارد نام سرشناسهای این صنعت دیده شده است، تا آنجا که بهتازگی یکی از همین برندهای سرشناس به ٩٠٠میلیون تومان جریمه از سوی سازمان تعزیرات محکوم شده است. گرچه کارشناسان معتقدند امکان تشخیص آبلیموی تقلبی به جز در آزمایشگاه وجود ندارد، اما برای دانستن این موضوع کافی است یک استدلال ساده را درنظر بگیریم: قیمت تمام شده آبلیموی صنعتی از نرخ لیموترش تازه در بازار پایینتر است. یک کیلوگرم لیموترش تازه در بازار بین ١٢ تا ١٧هزار تومان قیمت دارد. این درحالی است که یک لیتر آبلیمو بستهبندی حدود ٨ تا ١٠هزار تومان قیمت گذاری شده است.
بعد دوم این ماجرا نکات تکاندهندهای است که کارشناسان و مسئولان درباره تبعات مصرف آبلیموی تقلبی اظهار میکنند. «مهدی پورهاشم» مدیرکل سابق استاندارد و تحقیقات صنعتی تهران دراینباره به «ایسنا» گفته است که آبلیموهای تقلبی دودسته هستند. یک دسته آبلیمویی که بدون استفاده از میوه لیمو تولید میشود که محتوای آن اسید سولفور و گوگرد است و دسته دوم آبلیموی بسیار رقیق طبیعی با مقادیر بالای ترکیبات شیمیایی است.
وی ادامه میدهد: میزان مجاز استفاده از متابی سولفیت سدیم که یک ماده شیمیایی است در حد ٢٥٠ پیپیام است، زیرا این ماده مانع از تغییر رنگ و فساد میکروبی آبلیمو میشود. این در حالی است که نتایج آزمایش آبلیموهای موجود در بازار نشان میدهد که در برخی از آنها تا ٥ برابر یعنی نزدیک ١٢٥٠ واحد متابی سولفیت موجود است.
«مرتضی خدایی» رئیس شعبه ویژه رسیدگی به جرائم و تخلفات پزشکی و بهداشتی سازمان تعزیرات حکومتی تهران نیز در گفتوگو با «عصر ایران» به نکات تکاندهندهای از بازار آبلیموهای تقلبی اشاره کرده است. او دراینباره میگوید: در برخی موارد متقلبان اقدام به عرضه آبلیمو با آرم استاندارد کرده بودند. آبلیموهایی که به هیچ عنوان قابلیت مصرف انسانی ندارد و حتی برای معدوم کردن آن با مشکل مواجهیم. زیرا این آبلیموها آثار مخرب زیست محیطی داشته و حتی برای خاک مخرب است و به همین دلیل سازمان حفاظت محیطزیست برای معدوم کردن آن محدودیتهای قانونی اعمال کرده است اما این محصولات که خاک تحمل آن را ندارد به راحتی تولید و به مصرف انسانی میرسد.
تولید عسل بدون دخالت زنبور
عسل تقلبی همپای آبلیمو در صدر تخلفات بازار مواد غذایی قرار دارد. بهطوری که نقل قولهای متفاوت از درصد بالا و نزدیک به ٩٠درصدی سهم عسل تقلبی از بازار این ماده غذایی خبر میدهند. البته تعریفها از عسل تقلبی متفاوت است و برهمین اساس عدهای خوراندن محلول آب شکر به زنبور را تقلب نمیدانند. این در شرایطی است که دستهای دیگر از کارشناسان هرگونه تغییر غیرطبیعی در فرآیند تولید ماده غذایی را نوعی تصرف و تقلب میدانند. با این حساب تقلب جالب دیگری در این بازار وجود دارد و آن تولید عسل بدون دخالت زنبور است. «عفت رئیسی» مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران در اینباره به «شهروند» میگوید: در کشور ما سه نوع عسل وجود دارد، نوع اول عسلهای طبیعی و نوع دوم عسلهای تغذیهای هستند که در تولید نوع دوم به زنبور مخلوط آب و شکر خورانده میشود و در نوع سوم که عسلهای دستساز نامیده میشود متقلبان با گلوکز و اسانس و بدون دخالت زنبور عسل تولید میکنند.
او توضیح داد: متوسط برداشت عسل طبیعی از هر کندو بین ٣ تا ١٤ کیلوگرم در نوسان است این درحالی است که در شرایط تولید عسل تغذیهای و با استفاده از آب شکر برداشت از یک کندو تا ٨٠ کیلوگرم نیز میرسد!
رئیسی با بیان اینکه قیمت عسل طبیعی بین ٤٠تا ٦٠هزار تومان است، هرنوع عسل ارزانتر از این قیمت را تقلبی دانست و گفت: کنترل کیفی عسل درحال حاضر زیرنظر چند دستگاه است و این برخورد جزیرهای در نظارتها مشکل ساز شده است. ضمن اینکه سازمان ملی استاندارد، استاندارد اجباری عسل را به استاندارد تشویقی تغییر داده و همین امر باعث افزایش تخلفات در زمینه تولید عسل شده است.
بهگفته کارشناسان مصرف قند و شکر مصنوعی مورد استفاده در عسلهای دست ساز بهویژه برای بیماران بسیار خطرناک است و موجب تشدید عوارض بیماریهایی مانند سرطان، دیابت و بیماریهای هورمونی میشود.
فروش روغن پماد و کرم به جای روغن زیتون!
روغن زیتون یکی دیگر از رکوردداران تقلب در بازار ایران است. به گفته کارشناسان سازمان استاندارد روغن زیتون تقلبی بدون استفاده از میوه زیتون و با ترکیب پارافین، روغن مایع و اسانس زیتون ساخته میشود، اما تقلب در این کالا به همین موضوع محدود نمیشود و نوعی روغن زیتون در بازار ایران وجود دارد که اصولا مصرف خوراکی ندارد و در سایر کشورها برای تولید خمیر دندان، پماد و کرم مورد مصرف قرار میگیرد. این نوع روغن زیتون که با فعل و انفعالات شیمیایی و از تفاله زیتون (پومیت) استخراج میشود بسیار خطرناک و سرطان زاست و مطابق قوانین کشور واردات و عرضه آن بهعنوان روغن خوراکی ممنوع است. اما سودجویان این نوع روغن زیتون را با یکسوم قیمت از کشورهایی مانند ترکیه و ایتالیا وارد کرده و با نرخ روغن زیتون خوراکی به مشتریان ایرانی میفروشند.
«محمدعلی یوسفی» مدیرکل استاندارد گیلان در اینباره به ایسنا میگوید: روغنهای زیتونی که به صورت فله یا در بستهبندیهای زیبا و با نامهای خارجی از مبادی غیرقانونی وارد میشوند، روغن تفاله زیتون است که با پارافین خوراکی مخلوط هستند و طبق آزمایشهای انجام شده، اغلب این روغن زیتونها به لحاظ افزودنیهای غیرمجاز سرطانزا هستند.
«رمضان ملکرودی» عضو شورای ملی زیتون نیز در اینباره به «ایرنا» توضیح میدهد: روغن زیتون طبیعی از گوشت میوه تازه و به روشهای مکانیکی استخراج میشود، اما ممکن است ٥ تا ٧درصد روغن در تفاله زیتون باقی بماند که توسط تجهیزات روغنکشی قابل استحصال نیست و بنابراین با استفاده از گرما، حلالها و فعل و انفعالات شیمیایی بهطور مجدد از این تفاله روغن گرفته میشود که به هیچ عنوان کیفی نیست و به دلیل خطر بالای مواد شیمیایی حلال، مصرف خوراکی آن منع شده است و فقط مصرف صنعتی دارد.
ملکرودی ادامه میدهد: در سایر کشورها روی بستهبندی روغن پومیت حتما این موضوع را عنوان میکنند تا اشتباهی به مصرف خوراکی نرسد، اما در ایران برخی تجار برای برخورداری از حاشیه سود بالاتر این روغن را ارزانتر از روغن خوراکی زیتون میخرند و با عنوان روغن زیتون خوراکی به بازار عرضه میکنند.
براساس اعلام انجمن صنایع غذایی ایران مارکهای ولئو (Vawleo)، پوماس(Pomace)، آلبانو (Albano)، استیلا(Stilla)، زر(Zer)، پانتئولی(panteoli) و اورزانو (urzanoe) برخی از برندهای روغن زیتون تقلبی وارداتی در بازار ایران هستند.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
اختلال «فروپاشی کلنی» پدیده ای است که منجر به مرگ توده کثیری از زنبورهای عسل در سراسر جهان میشود. دانشمندان برای جلوگیری از این پدیده، از اوایل سال میلادی جاری طی همکاری با شرکت اینتل، زنبور عسلهای سالم را با "کوله پشتی RFID" مجهز کردند. این تراشه یک سوم وزن زنبورها است و دارای یک باتری است که میتواند از طریق ارتعاش و بال زدن شارژ شود. آنها در حال حاضر موفق به استفاده از RFID در 10000 زنبور عسل در تاسمانی استرالیا شده و هم اکنون در حال تکمیل تحقیقات خود هستند.
پروفسور پائولو سوزا CSIRO، این کوله پشتی زنبور عسل را همانند " جعبه سیاه هواپیما" میداند که ثبت کننده وقایع است. به گفته وی این سیستم میتواند در نظارت و تجزیه و تحلیل "اثر عوامل استرس از جمله بیماری، آفت کش ها، آلودگی هوا، آلودگی آب، رژیم غذایی و شرایط بد آب و هوایی برای زنبورها و توانایی آنها برای گرده افشانی" کمک کند
زنبور عسل حشره ای است که اعمال و رفتار او قابل پیش بینی است و این دستگاه میتواند حرکات این موجودات سودمند را پیگیری کند.
کلنیهای زنبور عسل وحشی در سراسر جهان به شکل خطرناکی در حال مرگ هستند. مسئول گرده افشانی حدود 33 درصد از منابع غذایی ما، سبزیها و میوهها هستند و بدون کمک آنها، قیمت این گونه مواد غذایی به اندازه ای رشد خواهد کرد که دیگر امکان خرید آنها برای همه آنها وجود نخواهد داشت. در حال حاضر زنبورهای عسل در استرالیا توسط یک انگل به نام کنه واروآ آسیب دیدهاند. این انگل در حال حاضر کلونیهای متعددی را در همه جای جهان تحت تأثیر قرار داده است. به همین دلیل طی چند ماه گذشته، محققان از برزیل، مکزیک، نیوزیلند و انگلستان برای حفظ سلامت و بهداشت زنبور عسل به این طرح پیوستهاند. این امیدواری وجود دارد که با اجرای طرح مذکور و انتشار نتایج آن، سلامت این موجودات پٌرفایده بیش از گذشته حفظ شود.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
فرودگاه هامبورگ میزبان یکی از مراکز مونتاژ نهایی هواپیماهای ایرباس است. این زنبور عسل با این ماموریت به فرستاده ویژه شرکت هواپیماسازی ایرباس در امور محیط زیست تبدیل شده است. رئیس امور محیط زیست شرکت ایرباس در اینباره میگوید: موضوع محیط زیست نقش مهمی را برای ما ایفا میکند. نقش این زنبور عسل برای بررسی و برآورد تاثیر ما برای طبیعت، بسیار مهم است.
هر زنبور عسل در منطقهای به مساحت ۱۲ کیلومتر مربع در پرواز است. با استفاده از همین ویژگی میتوان مساحت کامل فرودگاه را تحت پوشش قرار داد تا در نهایت با بررسی و آزمایش عسل این زنبورها، گزارشیهای بیولوژیکی مهمی درباره وجود فلزات و زبالههای شیمیایی در محیط زیست به دست آورد.
همه این گزارشها و نتایج زیستمحیطی از طریق آزمایش عسل این زنبورها به دست میآید. یکی از مسئولان نگهداری زنبورها در فرودگاه هامبورگ در اینباره میگوید: نتیجه آزمایش روی عسل زنبورها بسیار خوب است. از خوششانسی ما همه نتایج به دست آمده نشان میدهد که سطح آلودگی زیستمحیطی کمتر از مقدار استاندارد برای مواد غذایی است.
زنبورهای عسل شرکتکننده در این برنامه حدود ۱۶۰ کیلوگرم عسل را در سال تولید میکنند که به صورت هدیه میان کارگران و کارمندان شرکت ایرباس شعبه هامبورگ توزیع میشود. هامبورگ آلمان در کنار تولوز فرانسه، سویل اسپانیا و تیانجین چین چهار شهری هستند که مونتاژ نهایی هواپیماهای ایرباس در آنها انجام میشود.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
رئیس اداره امور تولیدات دامی جهاد کشاورزی گالیکش از تشکیل كارگروه مشترک برخورد با فروشندگان عسل تقلبی در این شهرستان خبر داد.
رحیم دیرفرد در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: کارگروه مشترک برخورد با فروشندگان عسل تقلبی در شهرستان گالیکش با حضور ادارات جهاد کشاورزی، شبکه بهداشت و درمان، نیروی انتظامی، اداره صنعت، معدن و تجارت و دامپزشکی تشکیل شد.
وی افزود: در نخستین بازدید مشترک این کارگروه بیش از 3 تن عسل از عسل فروشان حاشیه جاده بینالمللی این شهرستان ضبط و نمونه عسل آنها جهت تعیین ناخالصی به آزمایشگاه استان ارسال شد.
وی تصریح کرد: در صورت تقلبی بودن محصول متخلفین به مراجع قضایی معرفی و با آنها برخورد قانونی خواهد شد.
وی خاطرنشان ساخت: تمامی فروشندگان سیار و ثابت حاشیه جادههای گالیکش اهالی استانهای خراسان شمالی و رضوی بوده و فاقد هرگونه مجوزی برای فروش و کسب هستند.
به گفته دیرفرد جایگاه زنبورداری گالیکش، تولید عسل طبیعی و ارگانیک در شهرستان، سرانه عسل مصرفی شهروندان و لزوم تولید محصولات غذایی باکیفیت و موقعیت گردشگری شهرستان گالیکش سبب حضور این فروشندگان در گالیکش شده است.
رئیس اداره امور تولیدات دامی جهاد کشاورزی گالیکش گفت: این فروشندگان با توزیع عسل تقلبی بانام و برند عسل ارگانیک و جنگلی گالیکش خسارتهای فراوانی به اشتغال، تولیدات و سلامت شهروندان وارد خواهند کرد.
وی تأکید کرد: امینت غذایی شهروندان موضوع قابلاغماض نبوده و در این راستا از هیچ کوششی دریغ نخواهیم کرد.
شایانذکر است در شهرستان گالیکش بالغبر 200 زنبوردار به پرورش 13753 کلنی زنبورعسل اشتغال دارند که در برداشت بهاره سال جاری موفق به تولید 165 تن عسل شدهاند.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی، گالری تصاویر،
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه اصفهان در شهرضا، جعفر نادری در جلسه کارگروه اشتغال شهرستان، خبر از اجرای طرح توسعه تعاونی زنبور داران داد و افزود: در حال حاضر این تعاونی با 310 عضو مشغول به فعالیت است که در نوع خود یکی از شاخصترین تعاونیهای زنبورداری در استان است.
وی افزود: شهرستان شهرضا از نظر تولید عسل در جایگاه دوم استان قرار دارد و اجرای طرحهایی از این نوع اقدامی در راستای برندسازی و تجاری سازی عسل شهرضا در سطح کشور است.
معاون جهادکشاورزی شهرضا ادامه داد: طرح توسعه تعاونی زنبورداران شهرضا با هدف ایجاد آزمایشگاه و واحد بسته بندی عسل با برند ویژه شهرضا اجرا میشود.
نادری همچنین خبر از اجرای طرح توسعه تعاونی گوسفندداران شهرضا داد و تصریح کرد: این طرح با هدف ایجاد واحد تولید خوراک دام برای این پرورش دهندگان گوسفند اجرا میشود.
وی گفت: اجرای این طرحها در قالب پروژههای تجمیعی طرح مشارکتهای مردمی در روستاها معرفی و اجرا میشود.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،
"عفت رییسی سرحدی" در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، به میزان تولید عسل در سال جاری اشاره و اظهار کرد: امسال هنوز عسل برداشت نشده است، چراکه به دلیل شرایط جوی و گرد و غبار و بارشهای خارج از برنامه، حدود 10 سال است که انتظارات تولید عسل و تامین هزینه های زنبورداری محقق نشده است. زنبورداران به لحاظ برداشت کم عسل، گرمای شدید و شرایط اقلیمی، روزگار سختی را میگذرانند.
وی به واردات و صادرات عسل اشاره کرد و افزود: خوشبختانه واردات نداریم اما در زمینه صادرات در سال گذشته 5000 تن عسل از مبادی رسمی به کشورهای حوزه خلیج فارس و ترکیه صادر شد.
عسل غیر از شهد گل، تقلبی است
مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران با تاکید بر اینکه هر عسلی بجز شهد گل، عسل تقلبی است، گفت: تعریف عسل چیزی نیست جز شهد گل و هر چیزی غیر از این باشد، تقلبی محسوب می شود. این صنف هم مثل بسیاری از اصناف به دلیل نبود نظارتها، فضایی را برای سودجویان فراهم کرده است.
وی افزود: در تلاش هستیم آزمایشگاه مرجع ایران را راه اندازی و فروشگاههای تخصصی عسلهای طبیعی ایجاد کنیم و این امکان وجود دارد به کمک مردم و سرمایهگذاران حوزه سلامت در بخش خوراک، اقدامات خوبی را انجام بدهیم.
رییسی سرحدی یکی دیگر از چالشهای صنعت زنبورداری را جای خالی تولیدکنندگان واقعی در سوپرمارکت ها و هایپرمارکت ها دانست و گفت: فروشگاههای بزرگ 40 تا 50 درصد سود از تولیدکننده درخواست می کنند، این در حالی است که تولیدکنندگان محصول سالم هرگز قادر به دریافت این سود نیستند.
وی درباره تهیه عسل توصیه کرد: مردم عسل را از زنبورداران و شبکه های تعاونی زنبورداری تهیه کنند که در این راستا به زودی فروشگاههای تخصصی عسل را در تهران راه اندازی می کنیم.
فعالیت 73 هزار زنبوردار در کشور
مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران اشتغال در این صنعت را زودبازده عنوان و اظهار کرد: این صنعت به سرمایه زیادی نیاز ندارد. در واقع می توان کارکردن در این حوزه را در کنار کارهای دیگر راه انداخت و حتی حرفه ای برخورد کرد. آموزش صنعت زنبورداری در سراسر کشور مهیاست و این پتاسیل را دارد بدون هیچ مشکلی، درآمد ایجاد کرد.
وی ادامه داد: یکی از محاسن شغل زنبورداری این است که سازمان ملل متحد و فائو اعلام کردهاند زنبورداری از جمله مشاغلی است که باعث جلوگیری از فقر می شود. رشد این صنعت از نابودی منابع طبیعی جلوگیری می کند و می تواند باعث ارتزاق یک خانواده شود.
رییسی سرحدی با اعلام اینکه درحال حاضر 22 اتحادیه استانی و 260 تعاونی شهرستانی در امر زنبورداری در کشور فعال هستند، اظهار کرد: حدود شش میلیون و 900 هزار کندو در کشور وجود دارد و 73 هزار زنبوردار نیز فعال هستند.
وی با بیان اینکه عسل خوب دارای ویسکوزیته است و طعم و عطر مخصوص خودش را دارد، گفت: قیمت یک کیلوگرم عسل طبیعی در برداشت کم با هزینه های کوچ و کارگری 30 تا 35 هزار تومان است که برای مصرفکننده کیلویی 45 تا 50 هزار تومان تمام میشود.
نداشتن ردیف بودجه برای زنبورداری، از مهمترین مشکلات
رییسی سرحدی به چالشهای این صنعت اشاره کرد و افزود: از مهمترین چالش ها، نداشتن ردیف بودجه برای زنبورداران است و مسئله مهمتر این است که عده زیادی از زنبورداران بیمه نیستند. به لحاظ اینکه سازمان تامین اجتماعی در سال 1389 بخشنامه ای صادر کرد که بر اساس بند بیستم آن "هر زنبوردار به هر دلیل هرجا بیمه بوده نمی تواند بیمه شود"، که این منطقی نیست.
مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ادامه داد: از دیگر مشکلات عمده صنعت زنبورداری این است که در بسیاری از کشورها به زنبور عسل به عنوان یکی از شاخصه های توسعه پایدار نگاه می کنند، این درحالی است که در کشور ما به علت اینکه زنبور عسل در بخش دام و طیور است، این مهم هنوز محقق نشده است.
رییسی سرحدی بر ارتقای جایگاه صنعت زنبورداری تاکید کرد و گفت: زنبورعسل جزو منابع پایه مانند آب و خاک است که باید به عنوان یک نهاده به آن نگاه کرد. یک میلیون شغل به زنبورعسل وابسته است.
مردم به هیچ عنوان عسل با موم نخرند
مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران به آلودگی موم های عسل اشاره کرد و گفت: مردم نباید به هیچ عنوان عسل با موم استفاده کنند. موم ها منشأ آلودگی های ناشی از تجمع سموم آفتکشهاست. داروهایی که بعضا به زنبورها میدهند در موم رسوخ میکند که توصیه اکید این است که مردم عسل با موم نخرند.
وی به تاثیر خشکسالی ها در این صنعت اشاره و اظهار کرد: صنعت زنبور عسل شدیدا تابع محیط زیست است. همچنین تنها حشره و اولین و آخرین شانس حفاظت از طبیعت و گرده افشانی است. زنبور سهم بسزایی در امر گرده افشانی، حراست از گونه های گیاهی نایاب، افزایش بهره وری و روغندار شدن دانه های روغنی دارد. این در حالی است که در کشور ما اصلا بهایی به این صنعت داده نمی شود.
رییسی سرحدی، گرده افشانی را از مهمترین محاسن صنعت زنبورداری برشمرد و ادامه داد: با گرده افشانی، میوه های تک هستهای 100 درصد افزایش بهره وری دارند، دانه های روغنی نیز بین 70 تا 100 درصد و سایر میوه ها تا 90 درصد افزایش بهره وری خواهند داشت.
طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی،