یكی از راه هایی كه زنبورداران در شروع و در پایان فصل زنبورداری که طبیعت از لحاظ شهد و گرده بسیار فقیر می باشد، تغذیه زنبور عسل با شربت شكر به منظور تحریك تخم ریزی و افزایش پرورش نوزاد در كلنی، به منظور افزایش جمعیت كلنی می باشد. به هر حال كلنی های تغذیه شده با شربت شکر شروع به پرورش نوزادان خواهد كرد، اما در این حالت زنبورها از چربی ذخیره شده بدنشان استفاده خواهند كرد و در نتیجه وزن از دست داده و مقدار ازت، عناصر معدنی و ویتامین های بدنشان بشدت کاهش پیدا می کند و مرگ و میر در بین زنبوران افزایش می یابد. یعنی میزان پرورش نوزاد با طول عمر زنبورداران نسبت عكس دارد. یعنی هرچه میزان پرورش نوزاد بیشتر باشد طول عمر زنبوران پرورش یافته در این دوران كمتر است. در شرایط عدم دسترسی زنبوران جوان به گرده جهت تأمین نیازهای حیاتی خود به پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی سبب کاهش چشمگیر طول عمر آنها به میزان 50 درصد می شود. حال اگر این زنبوران جوان وظیفه پرورش و تغذیه لاروها را نیز بعهده داشته باشند،این عامل اخیر طول عمر زنبوران عسل را دو چندان كاهش می دهد و طول عمر این زنبوران به میزان 76 درصد کاهش خواهد داشت. توجه داشته باشید که كاهش طول عمر شامل كاهش طول عمر زنبوران پرستار و زنبوران تولید شده از لاروهای پرورش یافته در این شرایط سوء تغذیه می باشد.

درصورتی که در حدود 3-2 ماه قبل از شروع جریان شهد از مکمل های غذائی مناسب با نیاز های زنبور عسل استفاده شود جمعیت کندو به طرز چشمگیری (تا تقریباً 3-2 برابر) افزایش می یابد که البته افزایش جمعیت توأم با افزایش ذخایر بدنی زنبوران نیز می باشد، که این خود باعث می‌شود به همین میزان عسل بیشتری تولید شود.

اشاره به این نكته ضروری است كه متأسفانه زنبورداران با صرف هزینه بسیار بالا مبادرت به تغذیه تحریكی كلنی به منظور افزایش پرورش نوزاد و جمعیت کلنی می نمایند ولی غافل از آن هستند كه عدم توجه به دیگر نیازهای غذایی زنبور عسل مانند تأمین اسیدهای آمینه، ویتامین ها، مواد معدنی و اسیدهای چرب، باعث كاهش طول عمر زنبوران جوان می شود و به همین خاطر است که گاهی یك كندوی با داشتن به ظاهر 10 قاب جمعیت به اندازه یک کلنی 5 قاب جمعیت هم عملكرد ندارد!. تغذیه نامناسب و عدم بی توجهی به تامین کل نیازهای حیاتی زنبور عسل باعث اتلاف هزینه و سرمایه زنبوردار می شود. اگر زنبوردار بجای اینكه تمام هزینه های خود را صرف شربت دهی و تأمین انرژی كند به میزان حداقل 10 درصد را هم صرف تأمین دیگر مواد غذایی زنبور اعم از تأمین اسیدهای آمینه، ویتامین ها، مواد معدنی، اسید های چرب، آنزیم ها و... می نمود می توانست عملكرد و راندمان کلنی های خود را مخصوصاً در شرایط استرس زا برای زنبوران مانند فعالیت جمع آوری شهد و گرده، پرورش نوزاد، كوچ، بیماری، سرما و گرما افزایش دهد.



طبقه بندی: اخبار و اطلاع رسانی، آموزش،

تاریخ : دوشنبه 20 بهمن 1393 | 10:16 ب.ظ | نویسنده : | نظرات